Nu îmi cânta dorul, toamnă

Nu îmi cânta dorul, toamnă

Nu-mi canta dorul, toamna.

– Ai putea să îți deschizi ochii atât de mari, haide uite așa, mari, mari! Și-mi arăta cu degetele ei subțirele de fetiță cu ochii mari cât cel mai senin cer neatins de tristețe. Nu aveam cum să îmi deschid ochii atât de mult, pentru că ochii ei depășeau în deschidere și lumină întreaga mea ființă. Mă uitam în ochii ei și mă durea toamna. Sunt o ramură în propriu-mi pom al iluziei că trecerea timpului va face ca frunza mea să devină aurie. Pe atunci nu știam că năzuiam la o strălucire costisitoare, care-mi va scutura rând pe rând ființa în calea dorului, dorului că toamna mă voi uni cu tine, într-un dans nesfârșit. Doar că era unul spre o cădere într-o așteptare nedefinită, dar nu a nuanțelor de ruginiu.

Frunzele căzute vara sunt galbene și triste. Viața le este curmată de soarele ce le-a secătuit visarea înspre ruginiul perfect al unei clipe de zbor liber spre pământul înfrigurat. Frunzele căzute vara sunt naive. Își desprind brațele de mine pentru a muri cu iluzia că toamna le este apogeul visării. Am încercat să-mi țin frunzele pe mine, dar m-am pierdut adânc în nopțile în care toamna m-a vizitat. M-am abandonat zăpăcit venirii premature a unui anotimp neobișnuit cu frunze verzi, care m-a scuturat de două ori.

Toamnă, nu-mi cânta dorul. Când mi te-am dăruit în verdele timpuriu al anotimpului în care zilele nu-și știau numărul, m-ai asemănat cu un apus de soare și m-ai țintuit de gâtul lung al apusului, într-o sfâșietoare joacă, râzând. Te-ai gândit o clipă că-mi desprinzi verdele de mine? M-ai picurat cu stropi ca de ploaie, dar ploaia nu îmi încetinește ființa, pe când stropii aruncați de tine m-au transformat într-un tablou pictat cu îngheț.

Trecătorii îmi disprețuiesc frunzele galbene căzute prematur. Dar luna le strălucește mai intens printre ramurile mele sfâșiate de verdele oferit fără teama că mi le vei smulge. Mulți mi-au atins frunzele, dar mă gândeam că tu îmi atingi seva care le produce. M-am înșelat, oare? Eu renasc din propria-mi sfâșiere, renasc dintr-o amnezie naivă, așteptându-te din nou. Dar, nu te gândi că îmi voi mai lăsa verdele să-și cadă visarea și năzuința într-o pală stingere fără inimă. Voi umple viețile trecătorilor cu ruginiul meu multicolor într-o expoziție unică. Mă voi ridica în vânt și-l voi face auriu.

Nu îmi cânta dorul, toamnă.

Sursă poză

7 gânduri despre „Nu îmi cânta dorul, toamnă

 1. Mél@nie septembrie 4, 2015 la 18:52 Reply

  September… – John Updike

  The breezes taste
  Of apple peel.
  The air is full
  Of smells to feel –
  Ripe fruit, old footballs,
  Burning brush,
  New books, erasers,
  Chalk, and such.
  The bee, his hive,
  Well-honeyed hum,
  And Mother cuts
  Chrysanthemums.
  Like plates washed clean
  With suds, the days
  Are polished with
  A morning haze…

  Apreciază

 2. olia august 27, 2015 la 23:31 Reply

  ……touching

  Apreciat de 1 persoană

  • Cosmisian august 27, 2015 la 23:37 Reply

   Aprecierea din partea ta conteaza mult! Multumesc!

   Apreciază

 3. doarnicol august 27, 2015 la 17:05 Reply

  Toamnă fermecată, dureros de frumoasă ..sau frumos de dureroasă, dar perfect aurie și adorabil de caldă.. Cum ar putea oare să nu îți cânte mereu dorul?.. 🙂

  Apreciază

  • Cosmisian august 27, 2015 la 17:17 Reply

   In fiecare an am incercat sa surprind elemente noi ale anotimpului. Anul acesta am inceput cu vremelnica ingalbenire a frunzelor ce cad in dispret, in constrast cu cele tarzii care isi astern caderea in entuziasmul general al iubitorilor de plimbare. Orice alta conotatie i-ar fi data acestei scriituri, e bine-venita. Si da, ai spune ca pomului ii e dor de toamna, dar o vad, o simt, toamna are reactiile ei de dor, dar un dor menit sa doara, pe ea, pe mine… Aleg sa nu ascult cantece de dor 🙂

   Apreciază

Ornamente sufletești:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: