MOUELLE ROUCHER – VOLUMUL I „DEZLITERAREA” PE FUIOR DE TIMP
Notă: Pe Elena Diana Neață o știm din vremurile în care WordPressul era băiat mic, pe care l-am crescut împreună. Și, ca o supriză plăcută, Diana Elena a citit Mouelle Roucher (gândindu-se că va veni și rândul meu să o citesc, 🙂 ).
Multumesc pentru recomandarea atât de caldă făcută cărții. Volumul II se scrie cu o viteză mai micuță, dar mă știți deja că nu mă avânt la prea mult în timp scurt.
Vă invit să citiți această recenzie dragă mie, iar dacă nu ați achiziționat înca Mouelle Roucher, anunțați-mă, sau direct pe Libris.
Pe Diana Elena Neață – o găsiți aici
_______________ RECENZIE _______________
Atunci când unul din bloggerii pe care-i citești de când lumea, îi admiri pentru scriitură, care te-au susținut și cu care ai mai și scris o poveste (vă las link mai jos) scoate o carte e firesc ca aceasta să aterizeze fix pe primul loc în lista ta de lectură. Așa mi s-a întâmplat mie cu Mouelle Roucher – volumul I „Dezliterarea” pe fuior de timp a lui Cosmisian. Cu toate acestea, vă spun de pe-acum că voi fi extrem de obiectivă în acest articol. O să încerc să mă dezic, deci, pentru următoarele, 435 de cuvinte de tot trecutul meu blogosferic.
Încă din titlu ne dăm seama că nu avem de-a face cu o scriere obișnuită. Proza lui Cosmisian este, de fapt, o neoproză – un fel de povestire ce nu se încadrează nici în epic, nici în liric. E o povestire a trăirilor lăuntrice și, pe lângă acestea, a întâmplărilor. Fiecare personaj major e disecat minuțios, îi este scos sufletul, apoi acesta este șlefuit de scriitor și voilà – am ajuns la poveste. De aceea nu este doar neoproză și-atât, cărții de față i se mai alătură și atributul smart emotional tot din prisma faptului că este un studiu minuțios al sentimentelor.
Însă cea mai potrivită descriere a romanului ni-l dă chiar titlul. Acesta este, par excellence, o dezliterare. V-ați întrebat ce-i cu acest cuvânt? Ei bine, el este „neîncadrat în definiții de dicționar, tocmai pentru că el nu este restricționat la o compoziție de litere încadrate în stiluri literare. Dezliterarea este […] un moment în care o poveste ascunsă în cuvinte prinde viață” (pagina 78)
DESPRE MOUELLE ROUCHER
Mouelle Roucher este o scriitoare de succes care încearcă să-și exorcizeze durerea rescriindu-și tragica poveste de iubire în romanul Fiorul. Însă un admirator al ei, scriitor aspirant, reușește să-i deslușească secretul – povestea de care a vrut să se elibereze schimbându-i finalul. Și, mai ales, cu ajutorul fiorului provocat de cuvintele scrise de acestea, tânărul scriitor reușește să aprindă scânteia din viața lui Mouelle numită Pierre (scânteie ce aceasta o credea stinsă). Însă va trebui să aflați singuri ce vreau să spun eu prin „scânteie” și cine-i Pierre, iar asta o puteți face doar citind cartea.
„Povestea dnei Mouelle Roucher este un câmp sălbatic și neașteptat de parfumat.” (pagina 141)
CUM AM CITIT MOUELLE ROUCHER?
Deși nu-i o carte cu multă acțiune, am citit-o cu sufletul la gură. Asta grație capitolelor scurte și a modului în care Cosmisian știe să-și ia de mână cititorul, să-l așeze la masă și să-i servească un cocktail de stări. Mouelle Roucher și povestea ei au devenit o obsesie nu doar pentru tânărul scriitor din poveste, ci și pentru mine. Și nu m-am lăsat până nu am deslușit-o… cred.
Ah, și-a mai fost ceva ce mă făcea să vreau să citesc tot mai mult: alegerea cuvintelor. Dar asta e ceva ce știam deja. Cosmisian e un magician al îmbinărilor inedite de cuvinte și chiar inventează atunci când nu găsește ceva pe măsura gândului său.
CUI RECOMAND ROMANUL?
Romanul acesta e perfect pentru cei care apreciază scrisul frumos, plin de inedit și totuși simplu. E, totodată o carte pentru visători – știu că mai sunt destui pe lumea asta.
Gata, mi-am epuizat cuvintele obiective. Acum aș vrea să-i adresez câteva cuvinte lui Cosmisian, în cazul în care va citi aceste rânduri:
Sunt o cititoare groaznică de serii. Mereu rămân în urmă. Dar promit să fiu tot timpul la zi cu povestea lui Mouelle Roucher. Nu pentru că-i scrisă de tine, ci pentru că MI-A PLĂCUT.
Revin acum la voi. Sper că v-am făcut curioși. Cartea o găsiți pe Libris. Iar dacă vreți să citiți povestioara pe care am scris-o împreună cu Cosmisian, ei bine aici găsiți partea mea și aici pe-a lui, iar ca bonus vă las și ceea ce ne inspirat: un articol de-al Potecuței.
Voi ce ați mai citit, dragilor?
Articol scris de Diana Elena Neață
Sunt foarte subiectiv acum 🙂 Si mie mi-a placut mult. Un efort in derulare – publicare! 🙂
Am corectat linkul si acum te duce pe strazi cu soare. Multumesc pentru atentionare.
ApreciazăApreciază
Merită cartea o aşa recenzie frumoasă! Bravo!
P.S. Linkul spre Diana nu merge.
ApreciazăApreciază