Recenzie „Mouelle Roucher de Cosmisian” – Literatura pe tocuri

Recenzie „Mouelle Roucher de Cosmisian” – Literatura pe tocuri

Notă: Am investit mult in Mouelle Roucher inainte sa accept ideea unei posibile publicari. Libris a facut un lucru foarte special pentru mine, publicand acest prim volum al cartii Mouelle Roucher. Dezliterare dupa dezliterare, aceasta carte isi cauta loc in inima cititorului, iar recomandari precum cea speciala de astazi, fac din acest demers o reusita. Iti multumesc Vero Budea pentru Recenzia de fata.

Vă invit să citiți recenzia, iar cartea  Mouelle Roucher o puteți comanda din linkul următor.


Mouelle Roucher, de Cosmisian – Editura Libris Editorial – recenzie

Mouelle Roucher – Volumul 1 „DEZLITERAREA” pe fuior de timp

Autor: COSMISIAN

Editura: Libris Editorial, 2019

Număr pagini: 186

Autori români

Despre autor

„Premiu „ION CREANGĂ” al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iaşi la Concursul Naţional „Ion Creangă”, de creaţie literară – Poveşti 2013”

– Neoproză „smart emotional”

Autorul își păstrează anonimatul scriind sub pseudonimul COSMISIAN, dar nu este un necunoscut. O să-i recunoaşteţi ca blogger vechi. Sigur aţi întâlnit textele lui pe blogurile: http://www.gândurineinfinite.wordpress.com şi http://www.povesteapapadiei.wordpress.com. Aşa l-am cunoscut şi cu acum câţiva ani în grupul Literatura pe tocuri. O adevărată provocare să-i citesc textele, o să vă spun de ce, mai încolo.

„Dedic această carte iubirilor mele, acelor bărbaţi care împreună au format bărbatul perfect. Idealizata iubire perfectă, ce m-a făcut să caut un om care să o cuprindă, a fost o himeră, o muncă de Sisif.” MR

Am avut plăcerea să scriu câteva cuvinte pentru coperta acestui roman:

„Detaşat de înfăţişarea materială a lucrurilor, folosind de multe ori cuvinte abstracte, Cosmisian pune accentul pe detalii fine şi profunde menite să se joace cu imaginaţia cititorului, purtându-l într-o lume de vis. Scrisă la persoana I, această poveste este încărcată cu emoţiile iubirii, relatată într-o manieră elegantă şi sensibilă.

„Oare iubirea poate ti uitată?” – cu siguranţă. Mouelle Roucher este povestea care înnobilează
iubirea scrisului şi lecturii, dăruind o avalanşă de trăiri interioare pe care cititorul şi le însuşeşte involuntar.”

Tema acestui roman este iubirea şi transformările ei în timp. Influenţa pe care o au cărţile şi oamenii din apropiere asupra destinului.

Personajul principal şi totodată subiectul romanului este Mouelle Roucher, o scriitoare misterioasă. Iar ca personaje secundare îi avem pe Pierre, iubitul ei, care, după ce se desparte de ea, are un accident. Rămâne în comă pentru o perioadă îndelungată. Un tânăr scriitor îndrăgostit de scriitura autoarei şi Eugenie, asistenta personală a doamnei.

Autorul a construit un personaj de excepţie. Mouelle este toarte asemănătoare cu scriitura lui Cosmisian. Misterioasă, curajoasă, elegantă şi plină de profunzime. Fac această comparaţie îndrăzneaţă pentru că am citit multe cărţi, mulţi autori diferiţi, dar amprenta originală pe care o Iasă Cosmisian într-un roman debutant este promiţătoare.

„Să iubeşti un trup gol este mai uşor decât să iubeşti un sufet gol

– Ai putea trăi fără să scrii?, m-a întrebat brusc, schimbând în mod evident subiectul de la tragicul accident al lui Am sesizat durerea ce îi sugruma respiraţia şi am evitat să revin la subiectul pe care l-a închis cu o întrebare la care nu mă gândisem până atunci.

– Să nu mai scriu? Cu siguranţă că am putea trăi fără multe dintre lucrurile frumoase din viaţa noastră. Pentru mine, scrisul este un confident care pare să îmi fie întotdeauna alături.

Mouelle mişca din cap a aprobare…„

Cei doi scriitori, legaţi de aceeaşi pasiune, devin prieteni, iar tânărul scriitor este fascinat de tot ce e legat de această femeie misterioasă. Atras nu doar de calitatea textelor scrise de Mouelle Roucher, ci şi de feminitatea şi decenţa cu care aceasta se manifestă. Această fascinaţie pentru scriitoare îl îndeamnă pe tânărul scriitor să-i rămână aproape, să descopere cât din ceea ce serie este adevărat şi cât e ficţiune. Să-i dezgolească sufletul de taina iubirii neîmplinite.

Ce se întâmplă cu povestea de iubire dintre Mouelle şi Pierre, ce decizii ia tânărul scriitor şi cum se desfăşoară toată povestea trebuie să descoperiţi singuri, eu vă spun doar ce veţi găsi în acest scurt roman în afară de poveste.

Textele lui Cosmisian publicate pe blog nu sunt întotdeauna uşor accesibile, dar simplitatea cu care a scris această carte îi oferă un iz aristocratic, o fineţe deosebită. Profunzimea fragmentelor în care este descrisă iubirea te poartă într-o lume de basm, aproape palpabilă.

„Genele tale erau două surori gemene, născute una deasupra ochilor tăi, cealaltă, în ochii mei. Albul din ochii tăi era ca al lunii atunci când iubea. L-am atins. Avea numele tău scris pe iris. Ce este cunoaşterea? Miracolul de a te privi îndeajuns.”

Nu-i aşa că sună atât de romantic?

Eu aştept volumul 2, curioasă.

Pentru că am obiceiul să fiu sinceră, o datorie faţă de autor şi de cititor o să spun ce mi-ar fi plăcut să descopăr în această poveste pentru ca ea să fie perfectă în ochii mei ca cititor.

Foarte atent cu detaliile absolut deosebite şi profunde, Cosmisian a acordat mai puţină atenţie poveştii de iubire dintre Pierre şi Mouelle. Nu mă refer la consumarea fizică a relaţiei, ci la stadiul în care se afla iubirea lor. Uşurinţa cu care renunţă la început Pierre, la relaţie, e specifică unei iubiri superficiale, iar dragostea aproape dureroasă a lui Mouelle e specifică unei relaţii mai vechi.

Ar putea exista şi alte explicaţii, ca imaturitatea unuia dintre personaje, dar nu vreau să speculez. Sper ca volumul 2 să completeze ceea ce aştept ca cititor de la o poveste de iubire. Fără nici un dubiu iubirea prin ochii naratorului este pură şi nemărginită.

Am citit un fragment din romanul la care lucrează Cosmisian şi pot spune că „Lucette” e o altă surpriză plină de emoţii.

Succes, Cosmisian!

Sursă Recenzie – Vezi link!


Semnatara acestei recenzii, Vero Budea, a debutat ea însăși cu un Volum de Poezie, la Libris.

„Dintr-o suflare” – Vero Budea

An aparitie: 2019

Autor: Vero Budea

Categoria: Poezie

Editura: LIBRIS EDITORIAL

Nr. pagini: 178

Comanda Dintr-o suflare, dând click pe link.

„Intensele vibratii poetice, pe care cu generozitate ni le ofera Florica-Veronica Budea ne readuc in postura de iubitori ai versului, desfatandu-ne simturile in imaginarul care apartine, in egala masura, celor doua lumi reunite prin cuvant. Poemul isi atinge de fiecare data scopul si ne transmite incarcatura emotionala, fara a conta daca este pozitiva sau negativa. […]
Batand la portile consacrarii, autoarea se transfigureaza, innobiland eul liric prin creatia sa, facand ca starea de spirit sa penduleze intre planul realitatii distincte si cel al imaginarului palpabil, atragand in acest mod pe cei aplecati spre senzatii estetice de calitate. – Prof. Lucian Miclaus”
Iubirea ta

Am inundat pamantul

Cu lacrimi amare,
In care
Surasul tau batjocoritor
Se oglindea.
Am inundat pamantul
Cu lacrimi amare,
In care
Trupu-mi palid tremura.
Am inundat pamantul
Cu lacrimi amare,
In care
Sangele mi se scurgea.
Am inundat
Iubirea ta!

7 gânduri despre „Recenzie „Mouelle Roucher de Cosmisian” – Literatura pe tocuri

 1. Poteci de dor octombrie 19, 2019 la 12:40 Reply

  Ooh, Vero… Vero e o artistă a literelor, a cuvântului. Ce se mai poate spune?

  Apreciază

 2. Vero octombrie 18, 2019 la 21:27 Reply

  Sper din tot sufletul ca am evidențiat esențialul ❤

  Apreciat de 1 persoană

  • Cosmisian octombrie 18, 2019 la 21:56 Reply

   Cand scrii o recenzie despre o carte, e de asteptat sa surprinzi esentialul, sa iti intrepatrunzi perspectiva cu a altor cititori. Dar, observ eu, cel in mod direct interesat de recenzii, fiecare din cei care mi-ati oferit deliciul recenziilor, ati surprins si elemente noi. Pe mine ma bucura acest lucru. O carte are multe de spus, mai ales ca ea nu este obiectiva. O carte se muleaza pe sufletul de cititor al fiecaruia.
   Despre ce nu este in acest volum si pare a lipsi, nu garantez ca isi va primi raspunsul intr-un fel, sau altul. Promit ca voi dezvolta personajele in spiritul scriiturii din Dezliterare. Mie imi place mult cum arata vol. 2.
   Multumesc pentru recenzie. 🙂

   Apreciat de 2 persoane

   • Vero octombrie 19, 2019 la 09:12 Reply

    Astept cu drag volumul 2.

    Apreciază

    • Cosmisian octombrie 21, 2019 la 11:10 Reply

     Lucette este editat de mine pana la ultimul punct. As spune ca mi-am luat-o de pe suflet, nu e Lucette, ci pe Lucette 🙂
     Ma voi concentra acum pe Mouelle Roucher 2

     Apreciat de 1 persoană

Ornamente sufletești:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: