De ce există povestea „Fetița cu codițe și Firul Narațiunii”
V-ați întrebat adesea ce gândesc sau înțeleg copiii în perioada incipientă a dezvoltării lor. Dar un copil cu Sindrom Down? Ce simte el? Cum este lumea lui? Ce îl face atât de sensibil, frumos și fericit în ciuda ochiului greu care cade asupra lui de la distanță?
Pe fetița cu codițe am întâlnit-o de mai multe ori. Glasul ei dulce m-a topit. Nu știam prea mult despre acest sindrom, și cu siguranță că nu-l voi înțelege niciodată în maniera în care un părinte o face cu propriul copil. Cu toate acestea, acel cromozom 47 al unui astfel de copil pare să nu mă lase în pace.
Lumea fetiței cu codițe la fel este prezentată de un Narator cu personalitate duală, adesea poznașă. Cu ajutorul părinților, Fetița Cromozom 47 a reușit încă de mică să pătrundă într-o lume secretă, lumea Manuscrisului 63 al lui Jules Verne, unul „scris” de acesta în timp ce naviga spre India. Și-a dorit mult un colier, doar că a întâlnit o ființă ruptă dintr-o lume pe care nici chiar fantezia nu o putea egala. Fetița pe care el a întâlnit-o purta la gât un colier numit Cromozomul 21. Unii l-au numit cromozomul dragostei .
Opreste-te o clipă și intră în lumea unui asemenea copil. Sunt minunați. În România sunt peste 30.000 de persoane cu acest sindrom. Că se face puțin pentru ei, o spun toți cei implicați. Nu am calificarea să o fac eu. Dar, voi pătrunde în lumea fetiței cu codițe până la capitolul 16.
Iată cum aș dori să fie privită această lume pe care o descriu în această serie. Sper ca cei care au cu adevărat experiența dificilă a îngrijirii unui copil iubitor ca acesta, să nu mă judece. Mai curând, îi invit într-o altă lume a lor, pe care puțini au reușit să o vadă. În acea lume, copiii sunt aventurieri și exploratori.
© Cosmisian
Ornamente sufletești: