Recenzie de Theodora-Raluca Paun „Mariette – Muza și inspirația lui Jules Verne”, de Cosmisian
Mariette – Muza și inspirația lui Jules Verne, Cosmisian
22 June 2022|BOOKuria
Spre rușinea mea, a trecut ceva timp de la ultima recomandare de carte scrisă de mine (pe blog), așa că azi vin spre întâmpinarea voastră cu o carte foarte frumos conturată, plină de înțelesuri metaforice, care vă poate purta spre Oceanul Infinit: Mariette – Muza și inspirația lui Jules Verne de Cosmisian!

Despre cartea cu miros dulceag, scriu rânduri diafane
Dacă la prima vedere coperta te duce cu gândul la o carte pentru copii (ilustrația superbă de pe copertă exemplifică o fetiță foarte drăguță cu codițe, o adevărată prințesă-balerină), răsfoindu-i paginile, realizezi că rândurile sunt de o profunzime inimaginabilă, cu un mesaj sublim, plin de înțelesuri delicate.
Povestea Mariettei, fetița cu codițe, este frumos pictată în descrieri colorate și se petrece pe Velierul minții ei. Aceasta călătorește ca printr-un Labirint peste tot în lumea largă, revarsă iubire asupra celor care o întâlnesc, naște curiozitate și este acompaniată în permanență de prietenii ei cei mai buni: Naratorul și Firul Narativ, deveniți complici în frumoasa călătorie, numită viață. Întreaga acțiune este atemporală și aspațială, totul derulându-se acum, aici, atunci, acolo, cândva, undeva, câteodată (în mintea copilei)! Poate fi povestea mea, povestea ta, povestea lui!
Autorul a abordat un subiect delicat, de actualitate, un subiect care naște o explozie de sentimente și trăiri în inimile celor care confruntă realitatea dură, dată de o condiție medicală delicată și limitativă: Sindromul Down la „o fetiță înzestrată cromozomic cu iubire și bună-dispoziție”! Modul de prezentare al întregii povești are o linie foarte fină între real și imaginar, iar de cele mai multe ori acestea se întrepătrund armonios. Autorul s-a jucat cu figurile de stil precum Mariette s-a jucat cu Joji, devenindu-i muză.
Despre autor – Cosmisian
Dragii mei cei dragi, să știți că avem autori contemporani români care scriu foarte bine, iar unul dintre aceștia este Cosmisian (pseudonim). Este păcat să nu îi citim și să nu călătorim alături de ei prin minunatele aventuri frumos creionate în filele romanelor pictate de ei.
Pe Cosmisian l-am citit prima dată în Antologia „Litere pe Fulgi de nea”, iar acolo a scris o poveste foarte frumoasă, poveste care mi-a și rămas în minte: „Fiicei mele, Perseida”. Eu am scris câteva rânduri despre fiecare narațiune din carte, sintetizând totul într-un articol de blog din BOOKuria mea (accesați link-ul, dacă aveți curiozitatea să citiți impresiile mele despre poveștile frumoase de la gura sobei). Spre încântarea mea, articolul a fost foarte bine primit, iar domnul Teodorescu, redactorul șef de la ziarul cu care colaborez Vocea TA, l-a preluat în cartea dumnealui „Schengen Cultural” (vedeți poza) – o carte care „a spart” granițele spațiale.
Din păcate, autorul nu acordă interviuri, nu își arată chipul și vrea să rămână în anonimat. Îi respectăm decizia, cu toate că mi-ar fi plăcut să umplem o pagină de ziar cu răspunsuri metaforice.
Notă personală
Trebuie să recunosc faptul că am rămas foarte plăcut surprinsă când am primit plicul cu această carte chiar de la Cosmisian. Mirosea foarte bine! Este singura carte din biblioteca mea cu paginile parfumate! Wow! Iar mirosul delicat m-a acompaniat pe toată perioada lecturării. Cu siguranță nu voi uita acest aspect vreodată, cum nu voi uita nici povestea!
Povestea fetiței cu codițe m-a marcat profund în sensul pozitiv și mi-a atins corzi sensibile; simt o foarte mare compasiune pentru părinții de copii speciali. Este foarte greu să te lupți cu un sistem, cu anumite „constrângeri limitative”, cu proprii demoni (De ce mie? De ce copilul meu? De ce noi?) și să răzbești în marea învolburată a unei probleme medicale delicate. O astfel de condiție este o provocare personală, psihică, fizică, dar mai ales de cuplu. Nu oricine poate face față, dar este garantat ca această carte vine ca un suport moral pentru familiile care se confruntă cu așa ceva!
Oare pe unde călătorește fetița cu codițe? Oare ce se petrece în Universul minții ei? Eu am dus-o cu mine la bazin, pe terenul de baschet, dar și în Grădinile Engleze din München. Tu pe unde o plimbi?
Informații:
Nr. pagini: 188
Nota pe Goodreads: 5*.
Ralu.
________________________________
Notă de mulțumire adresată Theodorei-Raluca Păun
Recenzia făcută de dvs cărții Mariette îmi este tare dragă. Surprinde nu doar lumea imaginara și conexiunea pe care Mariette o are cu Jules Verne, dar și importanța pe care familia și societatea o au în susținerea acestor copii minunați. Eu am ajuns la concluzia că îi pot ajuta pe unii în realitate, dar îi pot salva pe cei mai mulți scriindu-le povestea. Mariette este o asemenea fetiță, reală. Recent l-am întâlnit pe tatăl copilei și am rămas foarte surprins să aflu că fetița care m-a îmbrățișat se numește Maria. Uimitoare este viața!
© Cosmisian
Ornamente sufletești: