Balonașe de săpun – Revista Agora Artelor – proză în poză – Mai 2023

Balonașe de săpun – Agora Artelor – proză în poză – Mai 2023 – 500 cuvinte

Foto: Jaqueline Schmitt

Iralda, dacă ai avea un singur moment, ce ai face cu el? Se întreba singură.

– Ei da, aș răspunde simplu: aș face o buclă de timp din multe baloane de săpun Aș intra în ea și aș visa tot ce e mai frumos noaptea și e la preț mare ziua. Tu? Tu ce ai face dacă nu aș mai exista eu? Ce visezi tu când eu tac?

– Eu? Nu poți răspunde la o întrebare fără să vrei și răspunsul meu? Mulțumește-te cu timpul pe care ți-l acord. Cine mai vorbește cu tine, drăguțo? Tu cu aspirațiile tale secrete… Tu chiar crezi că exiști fără mine?

– Dacă aș putea dispărea într-un balonaș de săpun nu te-aș lua cu mine… Poate așa ai aprecia că tu ești cea care nu exiști fără mine…

– Poți face tu ce vrei, că la mine va sta tubul albastru. Visează tu la feți frumoși în bule de săpun. O să vezi, viața e mai bună cu mine. Te-am părăsit eu vreodată?

– Tu crezi că există vreo posibilitate de a conserva timpul într-o bulă de timp? Nu aș vrea să îl opresc, ci să îl fac să continue fără a trece, să îl fac să însemne maxim fără a influența cumva ce e în afara balonului de săpun în care s-ar întâmpla acest lucru.

– Ești comică. Nu ai cum! Se știe că timpul este întotdeauna progresiv înainte. Niciodată regresiv. E clar? Te-am lămurit cu știința? Baloanele tale sunt bucle de timp?

– Buclă de timp! Insist pe asta și dacă îmi zici că timpul merge doar înainte. Cel puțin ar fi destul de mult înainte. Să fie! Pregătirea, mergem în călătorie!

– Cred că te-ai amețit de la confuzie. Ai băut apă cu săpun? Întreb ca să nu mă apuc acum să elaborez o nouă ramură a fizicii cuantice doar ca să te scap pe tine de invenții.

– Tu speri să mă prinzi nepregătită… Deci, vii? Suflu să fac balonașele? Trei, doi, unu, și suflu…

– Bine, fată! Vin cu tine unde vrei. Ce ar trebui să iau cu mine? Am voie să îmi iau amintirile?

– Toate? Vezi că tu le cam păstrezi.

– Amintirile le iau pe toate. Aspirații pot? Că, ele sunt ca niște amintiri nedezvoltate…

– Acum filozofezi cu mine? Mai întâi, te dai verișoara lui Einstein, acum mama lui Socrate. Ce e cu tine? Vino cu ce vrei, dar se călătorește cu un singur bagaj. Treaba ta ce iei în balonaș.

– Dacă nu existam eu, tu crezi că ai fi rezistat? Nu vezi că mintea ta e pe alte meleaguri? Mă întreb cine ar vrea să petreacă atâta timp cu tine…

– Ia auzi la ea! Vrei să te astup? Imediat te las fără glas. Nu ai mai văzut oameni fără rațiune? Plus că tu ești și gălăgioasă. Parcă ai fi punct de control. În balonaș eu fac jocul, regula. Clar? Altfel, tu aluneci pe săpun.

– Sper că te vei descurca să faci planuri.

– Planuri? Cine? Eu? Fii serioasă.

– Fără planuri! Altfel, sparg balonul de săpun.

– Suflă și tu.

© Cosmisian

Text folosit pentru Rubrica Proză în poză a Revistei Agora Artelor – Mai 2023

Un gând despre „Balonașe de săpun – Revista Agora Artelor – proză în poză – Mai 2023

 1. Gabriela mai 11, 2023 la 13:15 Reply

  Am noroc! Dintr-un infinit interplanetar se află acum si aici Scriitorul. El a venit cu o problemà de rezolvat: cum să luăm mai mult din viață, din minutul atãt de relativ, in pofida timpului care este in continuă progresie?
  Mi s-a părut că am asistat la un dialog intre două linii melodice ale aceluiasi compozitor: una puternică si mai sonoră (in gamă majoră) si cealaltă (în gamă minoră) răspunzãnd in surdină. In final, efectul a constat dintr-o dezlănţuire armonioasă, care m-a destins. Am simţit că parcă aş fi fost îmbrățişată de un gigantic zâmbet uman…

  In fapt, iniţial, dialogul a izvorât dintr-o joacă – o
  ghicitoare ce te-ntreba: ce este cel mai frumos noaptea şi ziua cel mai preţios?
  Zãmbeşti? Deci, ştii şi-ți place!
  Şi mie! Enorm!

  Apreciază

Ornamente sufletești:

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: